In 2022 heeft EVB het afvalbeleid naar eigen zeggen ‘logischer' gemaakt door het afschaffen van het variabele tarief. De verwerkingskosten van afval zijn hoog en door het verminderen van (rest)afval kunnen we de kosten lager houden. Met een variabel tarief wordt goed gedrag (financieel) beloond: Minder afval aanbieden kost minder en dus betaalt u ook minder. Best logisch eigenlijk.
Wat niet logisch is, is dat het afschaffen van het variabele tarief de gemeentelijke spaarpot 1,4 miljoen euro kost. In de raads- commissie van 17 oktober stelde EVB dat ze voor financieel degelijk beleid staat en dat daarom het afvaltarief de kosten voor 100 procent moet afdekken. In de raadsvergadering van 8 november vertelde EVB echter dat de afvaltarieven in de begroting 2023 niet tot een flinke lastenverhoging leiden.
Aan de ene kant worden keuzes gemaakt waardoor de kosten eerder stijgen dan dalen. Aan de andere kant wordt niet 100 procent van de kosten, maar slechts 84 procent van de kosten doorberekend in de tarieven. Dit is 1,2 miljoen euro aan opbreng- sten minder en gaat tegen EVB’s ei-gen principes van 100 procent kostendekking in.
Tja, op die manier kan iedereen het toch voor elkaar krijgen dat de tarieven niet flink zullen toenemen? En de gemiste opbrengsten van 1,2 miljoen euro? Ook die worden bijgepast vanuit de gemeentelijk spaarpot. De verspillingsmeter van EVB staat hiermee al op 2,6 miljoen euro.
Door: VVD Barendrecht